aanwezig & bezig

Over Ons

aanwezig & Bezig

Over ons

Aanwezig en Bezig is een buurtlokaal. Je kunt er iets nieuws leren, buurtgenoten ontmoeten, informatie vragen en delen, bijkletsen, plannen maken. Het buurtlokaal is er ter bevordering van de cohesie en verbetering van de buurt Florijn e.o. in Amsterdam Zuid-Oost.

Missie

Het is onze missie om de jeugd, senioren en creatievelingen uit de F&D-buurt in Amsterdam-Zuidoost in contact te brengen met elkaar, de buurt, en verschillende creatieve activiteiten in en rondom ons buurtlokaal Aanwezig & Bezig. Samen verbeteren wij de sociale cohesie.

Visie

Wij geloven dat ons buurtlokaal een plek is om in te zoomen op dat wat in de buurt is— onze buren, onze straat, onze directe omgeving. Dit doen wij samen met kinderen, jongeren, senioren, en creatieve professionals uit de buurt. 

Strategie

Wij bieden creatieve professionals uit de omgeving een plek om hun vaardigheden te delen met buurtkinderen en jongeren. Spelenderwijs maken de kinderen kennis met verschillende creatieve activiteiten en stimuleren wij het ontwikkelen van hun talenten.

Hoe het Begon

7 jaar

Zeven jaar geleden kwamen AnneMarie Tiebosch en Errol Grantsaan — huismeester Spike— elkaar tegen. Spike vertelde haar over zijn ambities om in een leegstaande fietsenkelder in Florijn te timmeren met kinderen uit de buurt. AnneMarie zag dit wel zitten, zeker omdat ze net een succesvol mozaïek project had afgerond met kinderen uit een andere buurt. Ze stuurden een projectplan naar Rochdale, eigenaar van de fietskelder, om te vragen of ze in deze ruimte mochten gebruiken om creatieve activiteiten te ondernemen met buurtkinderen.

Zaadjes geplant

Zonder dat ze het wisten hadden AnneMarie en Spike de zaadjes geplant van dat wat later uit zou groeien tot creatief buurtlokaal Aanwezig & Bezig. Er gingen jaren voorbij voordat er schot in de roos kwam, voornamelijk omdat de nodige voorzieningen in de ruimte ontbraken. Toch bleef de droom levend. Om een plek te maken waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Waar jongeren gezonde ambities krijgen en kennis kunnen maken met allerlei creatieve disciplines. Waar je binnen kan lopen voor een kopje koffie, een praatje, en je kleurrijke kunstwerken van de buurtkinderen kan bewonderen. De naam van deze plek zou Aanwezig & Bezig worden. Naar een oud-collega van Spike die, wanneer je vroeg hoe het met hem ging, antwoordde: “Aanwezig en bezig!”

Eindelijk werkelijkheid

De ruimte naast de fietsenkelder had wel de juiste voorzieningen. Dus toen deze leeg kwam te staan pakten AnneMarie en Spike hun kans; zomer 2019 gaf Rochdale de sleutels van beide ruimtes. Aanwezig & Bezig kon eindelijk werkelijkheid worden.

De formule bleek al snel te werken. Met verf en kwasten toverde AnneMarie samen met buurtkinderen en lokale kunstenaars (Frankie Five Fingers en Lord Ohene Kumah) de ruimtes om in een fleurige boel. Buren kwamen meubels brengen. De fietsenmaker Boyke Boes kwam aanwaaien met een bak vol gereedschap. AnneMarie bleef vragen wat de buurtbewoners wilden doen, en als het kon werd het uitgevoerd. Een groepje Marokkaanse vrouwen vroeg of ze de ruimte konden gebruiken voor handarbeid. Buurvrouw Virma stond te popelen om bingomiddagen te organiseren. Er is behoefte aan een plek zoals Aanwezig & Bezig, aan de gezelligheid, de bezigheden, de verbintenissen met elkaar.

Corona

Door de Corona crisis staan de meeste activiteiten nu even op pauze. Zodra er weer ruimte voor is kan er weer volop gespeeld, gemaakt, gepraat, en kennis gemaakt worden. Wij nodigen buurtbewoners uit om mee te denken over nieuwe activiteiten en zijn op zoek naar creatieve initiatieven. Kom langs, maak kennis, en doe vooral mee. Samen maken wij Aanwezig & Bezig.

aanwezig & bezig

Even rondkijken

Gewoon langskomen is natuurlijk het leukst maar misschien lastig in deze ‘andere tijden’, kijk hier voor een kleine impressie van onze locatie. 
aanwezig & bezig

Leer je buren kennen!

Beter een goede buur dan een verre vriend.  

Koffie drinken

Samen bewegen

Kletsen

Iets nieuws leren

aanwezig & bezig

Betere Buurt

Meer cohesie door betere informatie en goed overleg en samen ondernemen.

Informeren

Nieuwe projecten ontwikkelen

Overleggen

Leren kennen

aanwezig & bezig

Workshops

Meedoen of zellf een workshop geven? 

Workshops door professioanls uit de buurt

Verrijking door leren

Gratis

Kindvriendelijk

aanwezig & bezig

Projecten

Heb je een plan wat je wilt uitvoeren en heb je hulp nodig, of wil je sparren of mee doen aan een van onze projecten meldt je bij ons. 

Muurschilderingen

Buurtfeesten

Samenwerkingsverbanden

Ruimte

aanwezig & bezig

Vaste Activiteiten

Aanwezig & Bezig heeft inmiddels een aantal goed bezochte vaste activiteiten voor haar bewoners. 

Art Kidsclub

Handwerken

Maandagochtend wandeling

Buurtwacht informatie middag

aanwezig & bezig

Buurtmakers

Bij Aanwezig & Bezig vind je een aantal vaste vrijwilligers en professionals voor onze workshops en andere activiteiten.

Connector

AnneMarie Tiebosch van de Shain Foundation is de kwartiermaker en drijvende kracht achter creatief  buurtlokaal Aanwezig & Bezig.

Buurtmaker

Errol Grantsaan, beter bekend als Huismeester Spike, is samen met AnneMarie Tiebosch degene die Aanwezig & Bezig bedacht en verwezenlijkt hebben.

Kunstenaar

Lord Ohene Kumah, beeldend kunstenaar, Clean Up Arts Kids Begeleidt op zaterdagmiddag kidsclub. Van karton, petflessen, sigarendoosjes, flesdoppen en nog veel meer recyclebare materialen worden prachtige voorwerpen gemaakt

schrijver en onderzoeker

Esther is een schrijver en onderzoeker die geboren en getogen is in Amsterdam-Zuidoost. Haar Nederlandse en Sierra Leoonse roots zijn terug te zien in haar schrijfwerk.

Fotograaf

Paco Nunez, fotograaf, docent Florijn Fotografeert en Picture Perfect Ging met kinderen de wijk in en ze maakten een prachtige reportage ‘Florijn Fotografeert’.

Buurtmaker

Oma Fanny van Florijn helpt graag een ander. Ze doet boodschappen, voedt de kinderen op, maakt de buurt schoon en bidt voor iedereen!

Modeontwerpster

Esther Meijer heeft een eigen modelabel en streeft naar duurzaamheid in de mode-industrie.

Kunstenares

Hermione Vroom, beeldend kunstenaar, portretschilderen, ouderen

Fietsenmaker

Fiets kapot? Kom het repareren!Drop the Bike, het Sociale Fiets werk plan van stichting Hands on Amsterdam heeft zich bij ons aangesloten. We hebben een werkplaats ingericht waar de vrolijke fietsenmaker je leert hoe je zelf banden, kettingen, verlichting, remmen, wielen en versnellingen goedkoop en...

Kunstenaar

Peter Vial maakt kleurrijke, driedimensionale kunstwerken, die je op verschillende plekken in de Bijlmer tegenkomt zoals de muurmozaïek in Huntum, guerrilla mozaïek verkeersborden in de Bijlmerweide of de mozaïek sculpturen bij Gravenstein.

Blijf op de hoogte en stuur ons mail